Plaats in beeld: Voorne-Putten

Voorne-Putten beslaat een gebied in de provincie Zuid-Holland tussen het Haringvliet, het Spui, de Oude Maas en het Brielse Meer, direct ten zuiden van het haven- en industriegebied van de Rijnmond.
Het bestaat uit de voormalige eilanden Voorne en Putten. Deze waren als gevolg van de verzanding van de Bernisse aan elkaar gegroeid en vervolgens door middel van bruggen, tunnels en dammen met de rest van de provincie verbonden.
Er liggen vijf gemeenten op het eiland met in totaal ruim 170.000 inwoners. Vanwege de sterke economische band met Rotterdam en het Rotterdamse havengebied, behoort Voorne-Putten tot de Stadsregio Rotterdam.

voorne-putten

De grens tussen Voorne en Putten vormt het riviertje de Bernisse.De dorpjes Geervliet, Abbenbroek, Oudenhoorn en Zuidland liggen allen aan de Bernisse en op Putten
De grootste plaats op Putten is Spijkenisse. en wat voorzieningen betreft de centrumgemeente op Voorne Putten. De meeste toeristen komen echter af op de op Voorne gelegen vestingstadjes Brielle en Hellevoetsluis en de badplaatsen Rockanje en Oostvoorne.
Het westen van Voorne wordt in beslag genomen door een belangrijk natuurgebied met
duinvalleien en een rijk vogelleven. Het is het oudste deel van het eiland en het heeft
vroeger één geheel gevormd met Goeree. Het huidige Voorne heette toen Oostvoorne, een naam die voortleeft in die van het dorp Oostvoorne, het oudste op het eiland. Hier resideerden de heren van Voorne, in een burcht op een kunstmatige heuvel.
Na 1200 werd de rest van Voorne-Putten ingedijkt. In 1371 werd Voorne voorgoed een
deel van het gewest Holland.

Post Author: VVV