Plaats in beeld: Rozenburg

In het Botlekgebied nabij Rotterdam ligt het pittoreske eilandje Rozenburg. Klein maar fijn is niet alleen een juiste benaming voor het eilandje zelf, maar ook voor het gelijknamige dorp op dit eiland. Het dorp Rozenburg is overigens het enige dorp op het eiland. Het eilandje is 6,5 vierkante kilometer groot en telt ongeveer 12.000 inwoners, net groot genoeg om de krant te laten bezorgen. Mocht 6,5 vierkante kilometer je nog wel redelijk in de oren klinken, besef dan wel dat hiervan bijna twee vierkante kilometer uit water bestaat. Tot 2010 heeft Rozenburg het vol gehouden om als zelfstandige gemeente door het leven te gaan. Vanaf dit moment echter is het eiland als deelgemeente opgegaan in grote buurman Rotterdam.

Mocht je van plan zijn om Rozenburg eens met een bezoek te vereren, dan kun je het beste kiezen voor de veerdienst. Je kunt het eiland ook via een zogenaamde vaste verbinding bereiken, maar dan moet je wel rekening houden met files. Je bent dan namelijk aangewezen op de Botlektunnel en de Benelux tunnel en dat dit een drukke route voor het vrachtverkeer is moge als bekend worden verondersteld. De veerdienst is dus simpelweg sneller, maar ook een stuk interessanter. Dit vanwege het feit dat je over de Nieuwe Waterweg vaart en omdat dit een zeer drukke scheepvaartroute is valt hier genoeg te zien.

Op zich mag je Rozenburg in zijn totaliteit als een bezienswaardigheid beschouwen. Dit alleen al vanwege de unieke ligging te midden van alle industriële activiteiten. Als we toch wat verder op de bezienswaardigheden inzoomen is stellingmolen De Hoop uit 1887 een absolute aanrader. Wil je deze molen bezoeken, dan is dat op afspraak mogelijk. In het geval je in de buurt van Rozenburg woont en op zoek bent naar een unieke trouwlocatie, dan is deze molen wellicht een optie voor jullie. Verder tref je een zwembad aan op het eiland en de liefhebbers van lange afstandswandelingen komen hier aan hun trekken wanneer zij het zogenaamde “Deltapad” volgen, wat wellicht beter bekend staat als de Europese wandelroute E9.

Om de historie van het eiland te koesteren is de Historische Vereniging Oud Rozenburg in het leven geroepen. Deze vereniging wil de geschiedenis van Rozenburg voor het nageslacht bewaren en doet dit door o.a. een website met verhalen en foto’s van weleer. Maar ook op het eiland zelf is de vereniging actief door middel van bijvoorbeeld het organiseren van exposities.

Afsluitend kunnen we gerust stellen dat Rozenburg een oase van rust is in dit zwaar geïndustrialiseerde gebied. Ben je hier in de buurt op vakantie, doe jezelf dan niet tekort en geniet een moment van pittoresk Rozenburg.

Post Author: VVV